2013. december 30., hétfő

VAGNER 2013 ÉVÉRTÉKELÉS


Pikk-pakk elröppent 2013. Zenekari szempontból mindenképpen jelentős és mozgalmas évet zártunk. Tavaly még a tapogatózás, útkeresés, tépelődés, belevágás időszaka volt, idén pedig már olajozottan működött a gépezet. Nyilvánvaló, hogy egy zenekar életében a dalok megírása, a koncertek, a stúdiófelvételek, videoklipek megalkotása a legfontosabb események, ezekből idén nem volt hiány, de emellett is történt sok olyan dolog, ami döntően befolyásolta a munkánkat.


Kedvenc próbatermi beszólások


"Ha tízből egy látja, és az sem jön el, már jó!"
(Bogdánfi Péter (dob) a Facebook hatékonyságáról)

Hát de nem azt énekled, hogy Emese nézz fel az égre?! 
(Balázs első találkozása az Ezerszer című dallal)

Cukorváros klipforgatás
Már a Tűnik el című klipünknél is szempont volt, hogy saját ötletből, önerőből hozzunk létre videókat. Ehhez jó partner volt a 21Orban, akik vállalták, hogy a zenekar forgatókönyvét használva, saját rendezésünkben, általunk megálmodott képi világban készüljenek a klipjeink. (Cukorváros klip itt)



Valaki indul/Soha nem tudom kislemez
2012-ben a Könyvtárhangja bandacsatán stúdióidőt nyertünk a budapesti Echo hangstúdióba. Itt rögzítettük második kislemezünket, valamint a Soha nem tudom című dalt, amit tán egy 2014-ben megjelenő EP-n végre meghallgathattok. A stúdiózás legjobb pillanata volt, amikor felfedeztünk az utcában egy Jarimír 68 nevű cseh sörözőt és ott ünnepeltük meg a hanganyag befejezését.

Pít segített amíg bírt
Völgyi Pít jelenléte búvópatak a zenekar történetében. Már az elődzenekar Catfood létrejöttekor is ott volt, hogy pár hónap múlva lelépjen, miközben hozzá köthető a zenekart nagy mértékben meghatározó Jeladó című dalunk alap akkordjainak megkomponálása (meg persze a Kalmár Petihez)... Aztán mikor leült a dolog, újra visszatért, hogy olyan dalok kötődjenek hozzá, mint a Cukorváros, Hazatalál, Bor kóla kávé... idén megint kivált a bandából szelíden, pironkodva, de tudjuk ha bajban lennénk újra visszatérne, hisz ő csodálatos és segítőkész pókember...
Próbaterem váltás
Ha van utálatos dolog egy zenekar történetében, akkor a próbaterem váltás pont az. A jó kis meleg kuckó, ahol a dalokat írtuk megszűnt és újat kellett keresni, ami egy ilyen kis nyugdíjas városban nem egyszerű logisztikai probléma. Végül aztán leltünk egy, a korábbinál 10-szer (nem vicc) kisebb helyet, ahol lapjával is éppen hogy csak elfértünk négyen. Vicces epizód, hogy azért nem lett billentyűse a bandának, mert nem fért volna el a kis 'teremben'. (Azóta szerencsére egy dupla akkorára váltottunk...)

Emtíví (MTV Magyarország)
Tudtuk, ha elakarunk terjedni, mint a madárinfluenza, akkor valamely médiában szerepelnünk kell. Az MTV-re esett a választás, elküldtük nekik az anyagunkat és kedvező fogadtatásban részesült. Jellemző, hogy pont egy héttel mielőtt elkezdték játszani, a kábelszolgáltatóm kivette a programcsomagból a zenetévé adását...
Pannónia fesztivál
Mivel nekünk vannak a legjobb rajongóink/barátaink, lazán beszavaztak minket a fesztiválra. Itt történt meg, hogy a vadul mulató csajcsapat átmászott(!) a zenekar előtt felállított kordonon :D Mindenki boldog volt aznap!
Cataflam/Bádogból házat kislemez
A Bádogból házat című dal több szempontból is fontos szerzeményünk. Ez volt az első amit idén már Pít nélkül írtunk, valamint az új helyen. Másfelől ez az első dalunk amit kissé balladaszerűen lassú tempóra komponáltunk. Ezt a tavalyi nyitó kislemezhez hasonlóan Érden, a Nortyx hangstúdióban készítettük el. Eredetileg még augusztusban kikerült volna az anyag, de a Bádogból házat énekfelvétele részeg tivornyába fordult, így azt kénytelenek voltunk ősszel újra felvenni, ami már csak azért is szerencsés ötletnek bizonyult, mert sokkal odaillőbb gitársávokkal is bővülhetett a felvétel.
Ugyanekkor felvettük a Forrás című dalt is, amivel az volt a tervünk, hogy  vendégelőadóval színesítjük, jelenleg Olvr mixet készít hozzá.


Valaki indul klipforgatás
Megint csak saját anyagból dolgoztunk, magunk írtuk a forgatókönyvet, a videóban a barátaink szerepeltek, szóval beleadtunk mindent, aszalódtunk a napon 40 fokban, de sikerült! Az volt a koncepció, hogy a zenekar a lehetőségekhez mérten kevesebbet szerepeljen a videóban, mert már volt két image klipünk. Ezt a videót is műsorára tűzte az MTV zenecsatorna. (Valaki indul klip itt)
Reménykedtünk benne, hogy a bmx-es, koris szubkultúra felleli magának a klipet... reménykedünk azóta is :D Érdekes módon a számot a punkrock vonalba sorolják általában, nem mintha ellenünkre volna, de eredetileg meg sem fordult a fejünkben, hogy ez olyan lenne.



Legidegesítőbb szervező (CEN)

- Figyi, nem tudom mennyire probléma ez nektek, de az a helyzet, hogy nincsen színpad meg hangosítás... (ismeretlen, corvinuszos, pontyszájú hülye gyerek, akit aznap este megcsaptam)

Koncertek
Koncertből sosem elég. Sikerült kialakítani egy objektív mérési módszert ami alapján lineárisan növekvő és töretlen a banda népszerűsége:


Év elején jellemző módon az ismerősök két szám között lopkodták a piánkat a színpadról, év végére pedig átcsapott ez a tendencia pohár söröket felénk nyújtó közönséggé. (Ennek köszönhetően az év második felének koncertjeire kevésbé emlékszünk.)

Mindenkinek köszönjük, aki részese volt ennek a klassz évünknek. Jövőre is nyomulunk, februárban EP-vel jelentkezünk. Csókultatunk mindenkit! Boldog Újévet!!!!

Vagner














Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése